Blue Monday. Wat wordt jouw formule?

Morgen is het zover: Blue Monday. Dé dag waarop we ons volgens berekeningen collectief treurig, neerslachtig en weemoedig voelen. En denk je nu, berekeningen? Jawel, berekeningen! Een Britse psycholoog bedacht veertien jaar geleden een (naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde) formule om de datum van algehele ellende vast te stellen. Dat ziet er zo uit:

Afbeeldingsresultaat voor formule blue mondayAangezien wiskunde niet echt mijn ding is, werd ik al weemoedig bij het zien van deze geheimtaal (zelfs al is het nog zondag), dus zocht ik even op waar het voor staat:

‘W’ is voor het weer. Ja, in januari is het nu eenmaal koud, of grauw en grijs en met een beetje pech valt er nattigheid uit de lucht. Dat staat dus al garant voor deel één van je maandagmisère.

‘D’, staat voor schulden. Alleen al van het woord ga je je spontaan schuldig voelen en denk je terug aan dat veel te dure zwarte glitterjurkje dat je kocht voor oudejaarsavond, maar waar je je tegen die tijd – na alle kerstschranspartijen – al veel te dik voor voelde, waardoor het nu ongebruikt in de kast hangt naast het jurkje van vorig jaar. Om maar niet te spreken over de pumps die erbij horen en oja, dat schattige handtasje waar werkelijk helemaal niets in past…

‘d’ is het maandsalaris, beter bekend als het doekje voor het bloeden dat je krijgt om dag in dag uit lijfelijk op je werk te verschijnen. De tranen springen nu echt in je ogen als je in gedachten teruggaat naar het jaarlijkse functioneringsgesprek. Ook eind 2018 kreeg je van je baas te horen hoe blij hij met je was. Jee! Waarna hij het weer verpestte door iets te mompelen over inflatiecorrectie. Not again…

‘T’ staat voor de tijd die het geleden is dat het kerst was. Je huiskamer echoot nog steeds zonder die glimmende, sprankelende groene vriend met ballen, lampjes en slingers. Bij de gedachte hieraan zou je de kerstspullen haast weer van zolder halen en je kamerplant decoreren.

‘Q’ voor de goede voornemens die inmiddels gesneuveld zijn. Waarom ben je er ook dit jaar weer ingetrapt? Je maakt direct je eerste goede voornemen voor 2020: GEEN GOEDE VOORNEMENS MEER!!! Nou eentje dan: toch dat jurkje dat je voor oudejaarsavond kocht gaan dragen want anders is het zo zonde. Maar hemel, dan moet je eerst een paar kilo afvallen. Zelfs je voornemen voor 2020 heb je nu dus al naar de maan geholpen!

Onder de streep hebben we nog ‘M’ en Na  oftewel motivatieniveau en het gevoel om actie te ondernemen. Zo rond de nul komma nul nu ongeveer na het lezen van alles boven de streep. Het enige wat je nu nog wilt is onder een dekentje kruipen omdat het buiten koud is, een andere baan zoeken omdat je meer moet verdienen om je schulden af te betalen, maar je weet al dat je dit toch niet gaat doen omdat je er de motivatie niet voor op kunt brengen. Whaaaaa!!! Kortom, een formule waar zelfs de grootste positivo zich nog wel ongelukkig van gaat voelen.

De wetenschappelijke onderbouwing van dit hele verhaal is natuurlijk ver te zoeken. De betreffende psycholoog werd in academische kringen dan ook overladen met kritiek. Zo ontbreekt elke verklaring voor hoe de formule is samengesteld, en meet het niet in de grootheid ‘tijd’ dus hoe stel je dan een datum vast? En daarbij, na een maand vol feest, gezelligheid, afspraken, cadeaus, kerstpakketten enz. is het logisch dat de januarimaand voor de meesten wat ‘leeg’ aanvoelt. Ook is de zomer (lees: mooi weer, vakantiegeld en vakantie) nog mijlenver van ons verwijderd en hoef je dus niet bepaald Einstein te zijn om te bedenken dat menigeen daar wat melancholisch van wordt.

De bedenker van Blue Monday heeft ook nog wat andere formules gepubliceerd. Waaronder een formule voor de gelukkigste dag van het jaar en een manier om te berekenen hoe leuk een weekendje weg is. Volgens de Britse psycholoog is een weekendje weg namelijk het leukst als je NIET gaat. Dat zijn toch formules waar je spontaan van in de lach schiet?

Kortom, weg met die deprimaandag en maak je eigen formule. Blijkbaar is dat helemaal niet zo ingewikkeld. Zoiets als: B + C + Ch = H (Books + Coffee + Chocolate = Happiness)?

Het leven kan soms zo heerlijk eenvoudig zijn…

Wat wordt jouw formule?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *