Vrijheid van meningsuiting

Vrijheid van meningsuiting. Het is de vrijheid van burgers om hun overtuigingen kenbaar te maken, zonder voorafgaande controle van de staat. Het wordt in Nederland als een groot goed beschouwd, evenals dat we leven in een land zonder oorlog. Maar is dit eigenlijk wel zo? Zorgt onze vrijheid van meningsuiting niet dagelijks voor heftige gevechten?

Zaterdagochtend. Nog een beetje slaperig open ik tijdens het ontbijt Facebook en een item van RTL Boulevard komt voorbij. Voicedeelnemer Dennis wordt gefeliciteerd met zijn overwinning van gisteravond. Lekker luchtig zou je zeggen, maar niets is minder waar. De strijd barst los… (de volgende teksten zijn letterlijk uit de comments overgenomen)

‘pleur toch op met je Harry Potter de 7 ik word er zo dood moe van’

‘Waardeloos totaal niet van deze tijd hij moet achtergrond zanger worden in de nieuwe Harry Potter films misschien gaat um dat beter af wand zingen kan deze gast niet’

‘Dennis wat een aanfluiting pffff’

‘dit wordt een regelrechte flop wat een kneus’

Ik vraag me voor de zoveelste keer sinds het ontstaan van Facebook af wat mensen ertoe beweegt zich publiekelijk zo te uiten. Wat hen het gevoel geeft dat iemand een kneus noemen het geven van je mening betreft en niet iemand beledigen is. Wat iemand die keihard werkt om zijn doel te bereiken waardeloos te noemen die ander oplevert. Wat iemand die op een van zijn profielfoto’s de tekst ‘Believe in yourself, follow your dreams’ heeft staan, ertoe aanzet iemand die juist dát doet af te kraken. Nee, ik kan er met mijn verstand niet bij.

Deze Dennis-kwestie is natuurlijk een klein voorbeeld. Ondanks dat ik mijn tijdlijn zoveel als mogelijk gevuld hou met vooral luchtige onderwerpen, zie ik toch vaak de discussies voorbijkomen. Items waarin mensen elkaar verbaal compleet afmaken om hun mening, hun mening als de enige waarheid beschouwen en de een na de andere belediging uiten onder het mom van ‘dat is nou eenmaal mijn mening’.

Ik vraag me opnieuw af: zijn wij heden ten dage niet gewoon gevangenen van en verstrikt geraakt in onze vrijheid van meningsuiting? Heeft iets wat we ooit zo nastreefden en respecteerden er niet voor gezorgd dat we het respect voor de ander verloren hebben? Onze mening doet ertoe en we schreeuwen hem het liefst van de daken. De grens tussen het uiten van een mening en een ander beledigen is bij velen volledig zoekgeraakt. Nee, er woedt geen oorlog in ons land, maar toch zijn er dagelijks vele slachtoffers van de veldslagen die online gevoerd worden.

Ik vind dat onze maatschappij nodig toe is aan wat lessen ‘respectvol je mening uiten’. Maarja, dat is natuurlijk slechts mijn mening…

 

 

 

2 gedachtes op “Vrijheid van meningsuiting”

  1. Avatar

    je hebt heel goed verwoord wat ik ook zeker voel.Vrijheid van meningsuiting gaat veel te ver ,men beseft niet hoe kwetsend hun mening is,dit is typisch een vorm van egoisme en totaal uit verband gerukt wat de werkelijke vrijheid van meningsuiting betekenis is ……..

  2. Avatar

    Ik ben het helemaal met je eens Angelique. Laat iedereen in zijn waarde en behandel elkaar met respect. Normen en waarden. Zo belangrijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *